Schimmeldiagnostiek

waardoor met de uitslag een effectief zorgtraject in kan worden gezet

Veel pedicures/voetzorgverleners, huidtherapeuten en andere zorgverleners krijgen te maken met schimmelinfecties aan de huid of de nagel van hun cliënten. Deze infectie is met het blote oog niet vast te stellen en hiervoor is een diagnostische techniek noodzakelijk.

Volgens de ‘International society for Human and Animal Mycology (ISHAM), is Onychomycosis een invasieve schimmel infectie van de nagels, ongeacht welke oorzaak. Deze ziekte komt voor op de vinger- of teennagels en is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle nagel afwijkingen. De kans op deze ziekte neemt toe bij een hogere leeftijd.

De veroorzakers van Onychomycosis zijn Dermatofyten, gisten en non-Dermatofyten molds (NDM’s). De term Tinea Unguium wordt gebruikt voor Onychomycosis die veroorzaakt wordt door Dermatofyten; echter wordt Tinea Unguium en Onychomycosis vaak als synoniem beschouwd. Over het algemeen wordt Onychomycosis dus gebruikt voor alle schimmelnagels die veroorzaakt worden door zowel Dermatofyten, gisten of NDM’s.

De geschatte prevalentie van Onychomycose is meer dan 10% bij de algemene populatie en 40% bij ouderen, waarschijnlijk door een lager immuun systeem, lagere activiteit of het onvermogen om een goede voetverzorging te behouden. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel wordt veroorzaakt door Dermatofyten, terwijl gisten en NDM’s ongeveer 10% van alle Onychomycosis veroorzaken wereldwijd.

FungiCheck Test op schimmelinfectie

Mocht ik toch het sterke vermoeden hebben dat u een Schimmelnagel (kalknagel) heeft? Dan kan ik uw nagel testen met de FungiCheck. Binnen 10 minuten is er een uitslag. De FungiCheck is een immunochromatografische test voor de pedicure om via een sampel van de nagel Tinea Unguium oftewel dermatofyten te detecteren. De FunchiCheck test strip beperkt zich tot het testen van de aanwezigheid van Tinea Unguium of te wel onychomycosis in de nagels. Dit word in de volksmond schimmel- of kalknagel genoemd. 

90% van Onychomycosis in Europa wordt veroorzaakt door Dermatofyten

Hoe werkt de test
Ik neem een monster van de aangetaste nagel(s) en deze wordt samen met vloeistof een een teststick samen gevoegd. 
Na 10 minuten kan er op de test strip worden afgelezen wat de uitslag is. Deze test doe ik bij mij in de praktijk. 

Als de uitslag van de test positief is, is daarmee met een zekerheid van 97% vastgesteld dat uw nagelafwijking een Dermatofyt betreft. 

Als de test negatief is, is het geen dermatofyt en kunt u deze niet uitwendig behandelen!
 U kunt dan bij de dokter of dermatoloog laten onderzoeken welke van bovenstaande mogelijkheden het dan wel is.

Mogelijkheden

Bij meerdere opleidingscentra volgde ik opleidingen in Schimmeldiagnostiek. Tot mijn mogelijkheden behoren meerdere opties op te onderzoeken of het daadwerkelijk een schimmelinfectie in de nagel betreft. 

Fungi Check

De FungiCheck test strip testen de aanwezigheid van Tinea Unguium oftewel schimmelnagels veroorzaakt door Dermatofyten in de nagels. (uitgezonderd Candida & gisten)

90% van alle schimmelnagels wereldwijd wordt veroorzaakt door Dermatofyten.