De meeste en grootste voetproblemen liggen altijd nog in het feit dat we geen goed en passend schoeisel dragen. Dit kan helaas, en maar al te vaak leiden tot ernstig letsel, en voor een achteruitgang in de mobiliteit zorgen. Mobiliteit die juist zo enorm belangrijk is voor onze gezondheid als wij ouder worden, want tegen de tijd dat we 65 jaar zijn, hebben de meesten onder ons al meer dan drie keer de aarde rondgelopen. Uw voeten hebben dan al verschillenden miljoenen ton gewicht gedragen. Het is dan ook niet te verwonderen dat naarmate de leeftijd vordert ook het risico op voetproblemen toeneemt. Naast overbelasting, slecht passend schoeisel zijn natuurlijk ook sommige ziekten, erfelijke aandoeningen, de oorzaak van voetklachten.

De voet bestaat uit wel 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen.  En dat is niet voor niks, dit hele mechaniek maakt het mogelijk uw gehele lichaamslengte te dragen en voort te bewegen, en zich aan te passen aan een steeds veranderende omgeving.

Als wij ouder worden verliest de voet zijn structuur; de voetboog vlakt uit, omdat spieren verzwakken, en pezen en gewrichtsbanden taaier en dus minder flexibel worden wat de voorvoet doet inzakken. Dit is de reden dat wij allemaal op den duur echt een grotere voetmaat krijgen, zowel in lengte als in breedte. Als resultaat van het inzakken van de voorvoet, verminderen ook de schok dempende eigenschappen van de voet. Hierdoor krijgen de centrale voorvoetbeentjes meer gewicht te verduren. Daarnaast worden de voetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel dunner. Hierdoor verliest de voet alweer een paar natuurlijke schokdempers. Als gevolg van de veranderingen kunnen pijnklachten ontstaan en neemt het risico op pijnlijke eeltplekken en likdoorns toe.

Bij een bezoek aan mij neem ik bij de 1e afspraak een uitgebreide intake, waarbij ik blauwdrukken van uw voeten maken, en wij samen uw gezondheidssituatie, medicijngebruik, specifieke voetklachten uitgebreid gespreken en in kaart brengen. Vanuit daar stel ik een behandelplan voor u op, zodat wij gericht en probleemoplossend, werken aan uw mobiliteit.