Eelt

Waardoor en waarom ontstaat het

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt is dus een plaatselijke verdikking van de hoornlaag. De hoornlaag is de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Eelt is te herkennen aan de gelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken. Op de plaatsen waar eelt zit kunnen door wrijving gemakkelijk blaren ontstaan

Een dun laagje eelt op de voeten is normaal, die moet je ook laten zitten anders haal je je natuurlijke bescherming weg en kunnen er pijnlijke plekken of blaren ontstaan.

Het beste is om het eelt te laten verwijderen bij een (Medisch) Pedicure die dat op professionele wijze kan doen. Wilt u dit zelf toch doen met een eeltvijl dan zijn er twee zaken belangrijk!!! De vijl moet uit karton bestaan , en niet uit staal. Ook is het belangrijk dat de vijl naar een richting moet worden gehanteerd. Door heen en weer te vijlen wordt de hoornlaag namelijk beschadigd en ontstaan er als het ware kleine beschadigingen in de bovenste huidlaag. Het is van groot belang dat er geen randen blijven zitten maar dat de huid glad is.