De Risicovoet

Oudere voet: Als men ouder wordt treden er lichamelijke veranderingen op, er zijn ook veranderingen die niet aan de buitenkant zichtbaar zijn, organen gaan trager werken, de weerstand neemt af. Er zijn ook veel veranderingen aan de voet merkbaar, de huid van de voet wordt dunner, het vetpolster neemt af en zakken de voetbogen door. Dit alles kan voor voetproblemen zorgen. Vaak ziet men bij de oudere mens vaataandoeningen, nagelaandoeningen, huidatrofie, ontstekingen, waardoor de huid gevoeliger wordt voor infecties en schimmels. Ouderdomswratten, oedeem, circulatiestoornissen, hartfalen, te hoge bloeddruk. Daarbij komt het voor bij ouderen dat zij slechter gaan zien en dat ze hun eigen voeten niet meer goed kunnen behandelen en er vaak niet meer bij kunnen komen. Het is ook voor ouderen belangrijk een medisch pedicure te bezoeken om zowel de problemen van de huid en nagels als de pasvorm van de juiste schoenen te overleggen. Het komt regelmatig voor dat ouderen op te kleine schoenen lopen, dit kan bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen, likdoorns en ingroeiende nagels veroorzaken. Uw medisch pedicure kan u adviseren in het kopen van de juiste schoenen.

Spastische voet: Er kunnen allerlei afwijkende voetstanden door verlammingen van bepaalde spiergroepen in het onderbeen en/of de voet bestaan. De spastische voet kan bij een aantal ziektebeelden ontstaan: CVA, Multiple sclerose, Cerebrale parese, Halfzijdige verlamming, Slappe verlamming (paralyse) volledige verlamming, Parese (onvolledige verlamming), Ziekte van Huntington, aangeboren en verworven afwijkingen,  polio.

Verwaarloosde voet: Verwaarlozing zien we regelmatig voorkomen bij mensen met psychische problemen, overgewicht of bij het ontstaan van dementie. Soms durft men uit schaamte geen hulp te vragen en neemt het probleem alleen maar toe. Het kan ook voorkomen dat men het probleem zelf niet meer in kan schatten. Problemen die ontstaan bij verwaarlozing van de voeten zijn o.a.: zweren, abcessen, necrose en gangreen, hyperkeratose, candida infectie, pigmentatiestoornissen, verdikte bruine huid (acanthosis nigricans), been ulcera, lymfoedeem, slecht genezende wonden of diabetes mellitus.

Ik kan u adviseren in het behandelen van de verwaarloosde voet en afspraken maken hoe we de voeten verder kunnen verzorgen.