Schimmelziekten zijn besmettelijk en gemakkelijk overdraagbaar; meestal door direct contact of besmetting. Dit komt veel voor bij gezinsleden. Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. Het heeft ook te maken met de algemene weerstand tegen schimmels.
Toch zijn de schimmels die een infectie veroorzaken meestal afkomstig van een mens (of dier) in uw omgeving. Soms komt het van planten. De schimmel zit in huidschilfertjes van mensen (of dieren) of in planten met een schimmelinfectie. De schimmelsporen laten los en kunnen zich zo verspreiden. Geïnfecteerde nagels dienen als een reservoir van schimmels met de potentie om zich te verspreiden naar de voeten, handen en lies.
Onychomycose tast de integriteit van de huid aan dat kan leiden tot klachten als voetzweren, cellulitis of gangreen bij diabetespatiënten.
Al met al is een schimmelnagelinfectie een moeilijk te behandelen probleem:
- De dikte van de nagelplaat vormt een barrière voor de toediening van antischimmelmedicijnen. Het terugvalpercentage van patiënten die worden behandeld voor een schimmelnagelinfectie kan oplopen tot méér dan 50%;
- De herhaling kan ook worden geassocieerd met het niet volledig behandelen van de geïnfecteerde nagel of een daaropvolgende herinfectie als gevolg van blootstelling aan een andere schimmelstam;
- De schimmelnagelinfectie kan zich verspreiden door dicht bij het besmette familielid te zijn;
Zelfs als de schimmelnagelinfectie klinisch is uitgeroeid, is er risico op terugval als gevolg van blootstelling aan de schimmelomgeving van openbare douches in sportscholen en hotelkamers.
Mensen met een schimmelnagelinfectie:
- 850.000 mensen (Nederland);
- 50.000.000 (Europa);
- 1.200.000.000.000 (Wereld).