Schimmelnagel behandelen

Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit vanzelf. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van uw tenen worden aangetast.

De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • Het regelmatig dunner frezen van de schimmelnagels en de aangetaste delen zoveel mogelijk verwijderen. Dit vind als behandeling plaats in mijn praktijk.
  – Behandeling lokaal met een anti schimmelmiddel en voedende olie.
  – Daarnaast zullen ook de schoenen behandeld moeten worden 
  in de vorm van een spray of poeder met schimmeldodende bestanddelen.

  Houd er rekening mee dat het 9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit uw nagels is verdwenen. 

 • Met uw huisarts kunt u overleggen over het nemen van orale medicatie die is voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog in combinatie met een lokaal
  antischimmelmiddelen.


Wat kunt u zelf doen

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. U kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep en droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen, een absorberende tissue is hierbij handig.
  – Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen en vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
  – Trek elke dag schone sokken aan en kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer.
  – Pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel en wissel regelmatig van schoenen. 
  – Draag schoenen niet te lang achter elkaar en draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s